Rechtszaak.. (on)schuld bewezen?

Zelf ben ik vaak nogal impulsief, zeker met ondernemen kan dit erg handig zijn maar soms brengt het je ook in de problemen! Begin 2012 ontmoette ik Alfred Croes bij een evenement, ik was destijds enorm onder de indruk van zijn prachtige verhalen en lucratieve vastgoedconstructies.

Na het overmaken van een bepaald bedrag zou ik een mooi rendement behalen en dat klonk me als muziek in de oren! Jammer genoeg hield de beste man zich niet aan zijn woord en ondanks vele beloftes gebeurde er bar weinig.

Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk besloten om Alfred en Croes Investments aan te klagen. Hiervoor had ik natuurlijk een advocaat nodig.. maar hoe vind je die? Dat bleek gelukkig vrij eenvoudig.. via Google vond ik al snel een advocaat, Pieter Nieuwenhuizen.

Mijn doel; snel mijn geld terug en dan is het achter de rug. Het doel van de tegenpartij was natuurlijk het geld houden (er waren meer mensen in zee gegaan met hem, het is dan natuurlijk vervelend wanneer één rechtszaak slaagt want dan krijg je meteen een horde mensen achter je aan).

Om mensen te informeren over de rechtszaak en wat mij overkomen was (laat ik zeggen dat ik me in het ootje voelde genomen) besloot ik een site online te zetten met mijn ervaringen. Al snel volgde er brieven van de juridische bijstand van de andere partij dat ik ze zou afpersen.

Eerlijk is eerlijk, ook ik ben wel eens een beetje bang. Brieven van advocaten waarin dwangsommen van 500 (!) euro per dag worden gevraagd voor een simpele website! Ondertussen kwamen er steeds meer vage verhalen van de tegenpartij dat ik bepaalde handelingen zou moeten hebben gedaan en dat alles mijn schuld was..

Op een gegeven moment beweerde de tegenpartij zelfs dat het getekende contract en de factuur los van elkaar stonden, ondanks dat het bedrag exact hetzelfde was.

Op de dag van de rechtszaak, na een juridische oorlog met enorm veel bureaucratie (schriftelijke ronde na schriftelijke ronde) namen de zenuwen toch wel toe in de wachtruimte. Ik reed die dag mee met mijn advocaat en onderweg leerde ik van alles over advocaat zijn, de dingen die je dan meemaakt en de studie rechten (toch een educatief ritje zo).

Wat ik me bijvoorbeeld afvroeg was waarom de advocaat en de rechter een toga droegen en of ze die dan iedere dag in de wasmachine deden.. het antwoord was in ieder geval nee..

Maar nadat de rechtszaak een halfuur te laat begon werden we binnen geroepen. In de wachtruimte was ik nog niet erg zenuwachtig, maar toen ik daar zat tegenover een rechter met een advocaat aan mijn zijde kon ik mijn plastic bekertje gevuld met water amper stilhouden..

De rechtszaak was in ieder geval erg fel.. de verdediging van de tegenpartij was vurig en de rechter stelde veel kritische vragen aan de andere partij. Ook ik moest twee vragen beantwoorden waaronder hoe bent u ooit zo dom geweest om zaken te doen met deze persoon? Eerlijk gezegd vraag ik me dat ook nog steeds af..

Na een uur vol met strijd kwam de rechter al met een voorlopige uitspraak: dat geld moet sowieso terug. Ook werd de dwangsom van tafel gehaald.. zonder onderbouwing en bovendien zou het vallen onder vrijheid van meningsuiting.

We mochten onderlig overleggen maar de tegenpartij ging direct voor een vonnis. De definitieve uitspraak volgt over zes weken.

In een laatste poging om mij te intimideren vroeg de verdediging van de tegenpartij nog een onderonsje aan. Hierin zei hij dat de partijen elkaar wel de hoofden in konden slaan met een knuppel en dat er een internetoorlog zou volgen waarin alexmostert.nl gebruikt zou worden om me helemaal zwart te maken. Nou, alexmostert.nl en .com zijn al van mij dus ze zullen het met de .net moeten doen.

Als jonge ondernemer maak je dus nogal wat mee! Mijn eerste rechtszaak is hopelijk ook mijn laatste.. maar ik heb er zeker het nodige van geleerd.

Zo vertrouw ik mensen niet langer op hun blauwe ogen en ben ik kritischer wanneer het aankomt op zakelijke deals. Ook heb ik geleerd om niet te zwichten onder stevige druk: soms kan de verdediging van een onbetrouwbare partij zo sterk zijn dat je er bijna zelf in gaat geloven.. bijna.. want het onderscheid tussen goed en kwaad is in veel gevallen toch wel erg duidelijk.

O ja, ik heb ook geleerd dat advocaten prijzig zijn… €185 per uur exclusief BTW en kantoorkosten, kortom, als het even kan.. voorkom een rechtszaak!

kantongerecht tilburg