Het leven van een jonge (internet)ondernemer

Ik krijg steeds vaker de vraag wat ik als (internet)ondernemer nu eigenlijk doe… Ben ik een soort superbrein dat de hele dag boeken verslind en heb ik het intelligentieniveau van Einstein?

Of heb ik mijn kamer volgebouwd met NASA computers waarmee ik de ingewikkeldste codes toepas?

Ja! Natuurlijk! ik kan door de draden de weg bijna niet meer vinden 😀 Nee, even serieus, internetondernemen heeft natuurlijk niet een erg sexy imago dus laat ik dit deze blog dan ook gebruiken om wat ervaringen te delen zodat je een beter beeld krijgt van het werk van een jonge internetondernemer.

Eerste klant: wie is nerveuzer?

Zelf ben ik vrij jong begonnen met ondernemen.. Al toen ik veertien was schreef ik allerlei artikelen voor geld en ik begon ook te ontdekken hoe ik geld kon verdienen met websites. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een vriendelijke man voor wie ik eenvoudige klusjes uitvoerde in ruil voor geld: het opzetten van websites, WordPress installaties… dat soort zaakjes.

Op een gegeven moment wilde de beste man graag langskomen bij mij thuis! Oei D: nu val ik door de mand dacht ik. Ik had nog nooit met volwassenen één op één gewerkt en ik was dan ook ontzettend nerveus, maar de afspraak is uiteindelijk gemaakt!

Ik weet het moment dat hij binnenkwam nog goed; ik had net een oliebol klaargemaakt met flink veel poedersuiker en toen ging de bel.. Mijn moeder en een vriendin van haar bleven speciaal wachten omdat ze het ook een beetje vreemd vonden, zo’n enge man die ik helemaal niet ken die langskomt 😉

In ieder geval… de eerste minuten waren behoorlijk AWKWARD. Mijn moeder vroeg hem meteen of hij kinderen had (foutje, dat was een andere klant waar ik voor werkte) en ik blies al het poedersuiker over zijn pak.

Uiteindelijk werd het een geweldige dag… ik denk dat hij nog zenuwachtiger was dan ik. Hij heeft die hele dag enkele slokjes genomen uit zijn glas Cola en hij had zelfs een broodtrommeltje mee om tussen de middag wat te eten. Uiteindelijk zaten we gewoon lachend op zolder, hij op een wankel stoeltje en ik achter de computer. Beetje praten, taakjes uitvoeren en natuurlijk geld verdienen 😉 mooie combinatie!

foto

Het wankele stoeltje heb ik nog steeds.. voor de rest is er veel verandert 🙂 btw ik zit er zelf liever niet op… beetje gevaarlijk haha

Sindsdien heb ik één ding geleerd: je leeftijd maakt niet uit; het gaat om wat je kan! Het laatst sprak ik bijvoorbeeld een meisje van ongeveer 20 die nooit getrouwd was en geen serieuze relatie had gehad die gewoon betaald relatieadvies gaf aan volwassen stellen… zo zie je maar weer, zolang je maar doet wat je leuk vindt is alles mogelijk!

 Elke ervaring is weer een verrassing

Ondertussen ben ik natuurlijk geen jong broekie meer en ik zit nog maar zelden op zolder simpele websites in elkaar te prutsen; de nadruk ligt nu veel meer op ondernemenmarketing en onderhandelen waarbij ik gebruik maak van freelancers om het harde werk te laten uitvoeren.

Met een onderneming maak je echt ontzettend veel mee. Sinds ik achttien ben geworden hoef ik me als jonge ondernemer niet langer te verbergen; ik kan nu immers alles officieel zelf regelen zonder goedkeuring van mijn ouders, geweldig!

Toen ik net achttien werd wilde ik hier gebruik van maken door direct een bezoek te brengen aan een evenement waarvoor ik werd uitgenodigd; een investeren seminar in het beursgebouw bij Amsterdam. Voor veel mensen erg saai, dus daar ga ik niet op in, maar daar kwam ik een erg interessante man tegen die me uitnodigde voor een ander evenement.

beursplein

Ik dacht cool, waarom niet, dus een week later zat ik bij een internetmarketingcursus georganiseerd door een organisatie met de naam Inspired Training. Alles begon vrij normaal; ik had een jasje aangedaan en een overhemd (ik verwachtte een evenement zoals op de beurs) maar na een minuut of tien was het me wel duidelijk dat dit weer totaal anders was.

Er ging een muziekje aan en de volwassenen begonnen te dansen rond en op de tafels… dit was blijkbaar heel Amerikaans en dat doen ze om het energieniveau hoog te houden.

Later werd ik nog uitgenodigd voor het UWC of Ultimate Wealth Congress wat nog een tandje verder is. Hier kwamen allerlei sprekers overgevlogen van landen over de hele wereld; hierbij komen onderwerpen als public speaking, vastgoed, Forex en goede doelen voorbij. Deze sprekers hebben echt een ontzettend hoog niveau; daar kunnen ze op de universiteit zeker wat van leren!

Anyway, hier was het helemaal een gekkenhuis. Ik hielp de organisatie met de social media, ik ging tussendoor even lunchen met wat vrienden van me en in de tussentijd kreeg de crew waar ik toe behoorde blijkbaar een dans uitgelegd… Gangman Style om precies te zijn.

Toen ik terugkwam van de lunch ging ik nietsvermoedend achter mijn laptop zitten om aan de slag te gaan met Tweeten en Facebooken. Ik werd echter al direct meegesleurd naar het podium, de lichten gingen uit en het gordijn ging open… daar stond ik dan met de crew en enkele sprekers voor een zaal van 100 man houterig gangman style te doen..

Sindsdien moet ik nog steeds lachen als ik het liedje op de radio hoor, het is misschien een $@$ nummer.. maar zo’n herinnering raak je niet snel kwijt 😀 Op die evenementen hangt echt een bizarre sfeer, knappe jonge meisjes die staan te dansen tussen mannen en vrouwen van 40 jaar; het publiek is erg gevarieerd wat tot aparte situaties leidt die je normaal niet ziet in het normale leven.

Wat ik helemaal leuk vond was het doorslaan van een plankje. Eerst moest je een soort karatemove oefenen op elkaar (sorry voor het meisje die ik daarbij bijna haar neus eraf sloeg)… vervolgens moest je op het plankje iets schrijven wat je kwijtwilde (een eigenschap of iets dergelijks) en dan was het een kwestie van het plankje doorslaan.

Dit alles natuurlijk met opzwepende muziek waarbij je eerst een non liability contract moest ondertekenen (er heeft wel eens iemand een pols gebroken bij het doorslaan van het plankje), maar bij mij ging het in één keer goed. Echt geweldig dat soort dingen 😀

Het mooie van (internet)ondernemer zijn is dan ook ze onzekerheid, de onvoorspelbaarheid, de spanning: je wordt voor van alles en nog wat uitgenodigd en je komt op de gekste plekken terecht. Doordat je met zoveel verschillende mensen werkt, praat je echt met allerlei soorten mensen en ontdek je allerlei manieren waarop mensen zich vermaken.

Is het echt zo sexy, ondernemen?

Natuurlijk is ondernemen niet altijd sexy… In het begin is het vooral erg hard werken, pas zodra je een passief inkomen hebt kan je achterover leunen en je echt focussen op de dingen die je leuk vindt.

Toen ik bijvoorbeeld net een onderneming had gestart kreeg ik termen als intracommunautaire prestaties op me af.. say what? De Belastingdienst vond mijn eerste aangifte dan ook niet zo geweldig en toen ze een mailtje stuurde was ik nog een beetje te speels (ik blijf een jonge ondernemer)…

Ik stuurde ze namelijk een mailtje dat ik nog groen was met de enige groene smiley die ik kon vinden … dat bleek een kotsende smiley te zijn. Uiteindelijk heb ik twee mannen langs gehad van de belastingdienst met interesse in mijn administratie, maar ik ben nog niet failliet dus het had erger kunnen aflopen 🙂

Voor de rest ben je natuurlijk regelmatig bezig met dingen die je (nog) niet snapt: er zijn weinig mensen in je directe omgeving die je kunnen helpen, het is dus vaak een kwestie van veel uitproberentesten en hard werken totdat je het begrijpt. Zodra dat het geval is kan je mensen inhuren om die onderdelen over te nemen.

Je ontmoet veel leuke mensen als internetondernemer, maar er zitten jammer genoeg ook de nodige rotte appels tussen. Op het moment loopt er bijvoorbeeld een rechtszaak, en dat is best jammer met advocaten die al snel meer dan 180 euro per uur kosten! Wanneer ik dat van tevoren had geweten had ik hem natuurlijk niet zo enthousiast vertelt over mijn reis in China…

Wist je overigens dat een rechtszaak net zo lang duurt als een zwangerschap? 9 maanden! Een rechtszaak is duurder, maar een zwangerschap nog duurder, voor nu ga ik dus nog maar even voor de rechtszaak.

Is ondernemen wat voor jou?

  • Vind je het leuk om met veel verschillende mensen te werken?
  • Ben je bereid om hard te werken en geef je niet snel op?
  • Ben je praktijkgericht en leer je graag bij door eindeloos uit te proberen?
  • Weet je hoe je met geld moet omgaan en hoe je mensen kunt managen?
  • Heb je een hobby waar je je werk van wilt maken?

Dan is ondernemen wellicht ook wat voor jou! Iedereen kan tegenwoordig een bedrijf starten.. iedereen wil geld verdienen, maar ben je bereid om dat te doen wat er nodig is 😉 We’ll see…

Met deze blog wilde ik je een klein kijkje in de keuken van een onderneming bieden, hopelijk heb je nu een beter idee van wat het inhoudt om te ondernemen.