Epiloog: reis naar China

Dag 21 (epiloog) Beijing – Zurich – Amsterdam

Ik zit nu in het vliegtuig en land bijna in Zurich. Naast mij zit een Chinese man die bijna onder zijn stoel is verdwenen en jammer genoeg geen Engels spreekt terwijl er zich voor mij allerlei flauwe komedieseries afspelen.

Al met al kan ik terugkijken op een prachtige en intensieve reis met vele nieuwe ervaringen! We hebben duizenden kilometers afgelegd door het vasteland waarbij we meerdere kanten van China hebben gezien.

P1030813

Vanzelfsprekend zijn er zaken in China die ik absoluut niet zal missen. Denk hierbij onder andere aan het eeuwige gedwaal en gezoek naar ons hostel veelal veroorzaakt door miscommunicaties met taxi chauffeurs. Ook zal ik de soms intense, starende blikken van de Chinezen niet missen en ik ben blij dat ik weer normaal kan communiceren met andere mensen in een taal die ik begrijp.

Toch is mijn beeld van China zeker verbeterd, ik zag China altijd als een soort kwade dictatuur, maar dat valt gelukkig wel mee. Tuurlijk, de bewaking is strenger en er is veel censuur op het internet maar van een dictatoriale communistische staat is duidelijk geen sprake. De (stedelijke) bevolking leeft over het algemeen in luxe en ze zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen.

P1030815

Als westerling val je in China erg op; de bevolking is over het algemeen vriendelijk en veel mensen staan open voor een praatje. Vooral jongere meisjes in China zijn al erg zelfstandig en behoorlijk assertief terwijl de jongens nogal verlegen zijn en vaak onder de hoede van hun ouders staan.

Op de vraag wat ik nu het leukste vond, kan ik eigenlijk geen antwoord geven. Zowel het meer traditionele Beijing als het modernere Shanghai hebben hun charmes, maar ook de kleinere niet toeristische dorpjes kennen weer unieke eigenschappen en zijn een stuk rustiger. Uiteindelijk hebben we een erg mooie en afwisselende reis gemaakt waarbij we in een relatief kleine korte tijd toch enorm veel hebben gezien & meegemaakt!

Nu heb ik één dag de tijd om wat zaken op orde te stellen en dan weer doorvliegen naar de VS! Nu weet ik eindelijk hoe het voelt om tussen een sandwich in te zitten met twee jetlags achter elkaar, haha 🙂