Safari Pilanesberg: het wilde, ruige Afrika

Naast het congres hadden we gelukkig ook nog tijd om het echte Afrika te ontdekken, buiten het veilige Sandton Convention Centre is Zuid-Afrika namelijk nog alles behalve perfect. Met meer dan 15.000 (!) moorden per jaar is Zuid Afrika nog steeds een erg onveilige plek. Adviezen als neem de metro niet ’s avonds als je in leven wilt blijven namen we dan ook maar voor lief.

IMG_1283

Naast relaxen namen we ook een safari naar het national park Pilanesberg wat net zoals het bekende Kruger park een park is waarin de wilde dieren gewoon vrij leven. We gingen op pad met de zeer vriendelijke Dave die ons met een dikke jeep naar het park reed, ondertussen vertelde hij ons allerlei interessante verhalen over de plaatselijke cultuur & de dingen die hij meemaakte als tourguide.

IMG_1129

Onderweg reden we bijvoorbeeld langs de platinummijnen die vorig jaar in het nieuws waren, tijdens rellen werden twee bewakers van de mijn levend verbrand in hun auto (!) waarna de politie hard ingreep: ruim 30 mijnwerkers werden neergeschoten. Ondertussen zag alles er al weer goed uit, maar je kon nog wel heel goed de brandplekken op het asfalt zien die veroorzaakt worden door de rellen.

IMG_1075

Dat Zuid Afrika veel misdaad kent is ook wel duidelijk aan de hand van de verkeersborden: borden als maximaal 100 kilometer per uur rijden en pas op scherpe bocht kennen we hier ook.. maar wat dacht je van high car hijacking zone don’t stop of high crime area: armed robberies? Oops, toch maar even nadenken wanneer je een rood stoplicht ziet dan?

IMG_1035

Onderweg zie je ook goed de enorme verschillen tussen arm en rijk, huisjes gebouwd van enkele golfplaten en zonder stroom en water worden afgewisseld door villa’s met prachtige zwembaden en reusachtige stukken grond. De welvaart is in Zuid Afrika ongelijk verdeeld: de rijkere middenklasse bevat zo’n 5 miljoen mensen terwijl er ruim 30 miljoen mensen amper voorzieningen hebben.

IMG_1112

Ook leuk om te zien is het dat er overal langs de weg vrouwen en mannen staan te wachten. Vaak heeft iemand ze belooft om ze ergens die dag een lift te geven, ze staan er dan gewoon de hele dag om uiteindelijk opgepikt te worden. Volgens Dave komt het zelfs wel eens voor dat ze die dag niet kunnen en er de volgende dag dan weer gewoon staan 😛 mobieltjes zijn daar dus ook nog niet helemaal doorgedrongen..

IMG_0870

Het Pillanesberg park zelf was ontzettend mooi: veel wildlife gezien. Uitstappen was niet altijd even handig: nog geen week geleden was er bijvoorbeeld een Chinese man opgegeten door een leeuw die zich in het struikgewas had verborgen. Wilde dieren zijn hier dus echt wild!

IMG_0890

Ook leerde we wat basic survival skills zoals check eerst waar alle olifanten zijn voordat je gaat stilstaan met de auto om wat foto’s te maken. Olifanten zijn nergens bang voor en vinden het heerlijk om te spelen met bijvoorbeeld een auto, ze vinden het dan ook geweldig om er achterna te rennen en ze verpletteren je met gemak.

IMG_0847

Onderweg kregen we nog een fotografiecrusus en dankzij de spiegelreflexcamera’s die we mochten gebruiken was het mogelijk om prachtige foto’s te maken, aangezien foto’s meer zeggen dan duizenden woorden stop ik met schrijven 😉