De Amerikaanse droom in LA

Elizabeth kwam me ophalen op het station en tot mijn verrassing kwam ze in een erg mooie BWM voorrijden. Ze bleek te werken als een manager in een 7/11 en had een mooi appartement. Dat ze heel gastvrij was bleek al snel; behalve mij hoste ze ook nog twee jonge Italianen en een jonge Iranees. Toen de Italianen landde twijfelde ze geen moment en reed ze een halfuur naar het vliegveld om ze op te halen en een halfuur weer terug om ze af te zetten.

In de avond nam ze ons mee naar een leuk restaurant alwaar het me voor de tweede keer lukte om als minderjarige alcohol te bestellen. De eerste keer bestelde ik een cocktail en de serveerster knipoogde naar me om me vervolgens het drankje alsnog te geven. Blijkbaar zijn ze toch niet zo streng tegenover buitenlanders en de grens! Elizabeth bleek nog gastvrijer dan verwacht toen ze voor iedereen het eten en drinken betaalde; ze stond erop.

foto 3

Voordat ik wegging had ik een advertentie geplaatst op Couchsurfen met de vraag of er andere mensen in LA waren die samen wat wilde ontdekken. Zelf vind ik het toch leuker om met iemand op stap te gaan en ik kreeg twee berichten waar ik wat mee kon. De eerste dag in LA ging ik op stap met een vriendelijk meisje uit Noorwegen met de naam Karoline.

We begonnen de dag met een lunch in een aparte plek waar alles gezond en plantaardig was; vooral het gezonde deel was natuurlijk bijzonder voor Amerika! In Nederland heb ik een groot portie nodig anders ga ik naar bed met honger.. in Amerika moet ik me echter al zorgen maken met een kleine pizza of ik deze wel op kan krijgen.

Na de lunch gingen we naar de Paramount studios voor een tour; voor deze trip had ik me niet ingelezen en besloot ik gewoon mee te gaan met wat op mijn pad kwam. Uiteindelijk bleek dat een goede keuze! De tour bracht ons onder andere naar de set van een sitcom en naar een neppe versie van New York.

IMG_0017

De neppe versie van New York was gemaakt van schuimrubber en kon eenvoudig worden aangekleed met bijvoorbeeld lantaarns uit allerlei jaartijden. Deze set wordt gebruikt in bijna alle films van Paramount die zich afspelen in een stad en doordat deze neppe stad zo eenvoudig aan te passen is, valt het niet op in de films. Er was zelfs een wolkenkrabber met maar vijf verdiepingen die ze gewoon kopiëren en plakken zodat hij veel hoger lijkt.

Het hoogtepunt van de tour was voor mij een set van de film Godfather: vooral het verhaal erbij was mooi. Blijkbaar was het destijds een heikel punt om een film over de maffia te maken; de kans dat je eigen hoofd afgehakt onder een kussen belandt, bleek nogal reëel namelijk. Toch was er een man dapper genoeg en die besloot om alle maffiafamilies te bezoeken en hij wist toestemming te krijgen.

IMG_0009

Wel moest er gedurende het filmen de gehele film lang iemand aanwezig zijn van iedere maffiafamilie. Ook mochten ze het woord gangster of mobster niet gebruiken en dat is dan ook de reden dat er altijd naar de familie wordt verwezen in de film. Het leukste feitje was dat de bruilofdsscene niet geschoten is met acteurs maar met echte maffialeden; de families besloten dat dit authentieker zou zijn en we kijken daar dus niet naar Holleywood acteurs maar naar pooiers, witwassers en moordenaars!

Na de tour namen we een Uber naar de walk of fame en aten we nog een hamburger in de In and Out wat een populaire keten voor hamburgers is in Californië. In de avond werd ik nog opnieuw mee uit eten genomen naar een Mexicaans restaurant door mijn host en met een knuffel namen we alvast afscheid.. Binnenkort komt ze naar Amsterdam dus dan kan ik haar eindelijk trakteren op een goede maaltijd!

IMG_0014

De volgende dag ging ik naar Venice Beach voor mijn vertrek naar huis. Hier ontmoette ik een meisje uit Israël waarmee ik het nog een tijdje heb gehad over het conflict en wat ik heb geleerd in de situatie. Net zoals met het andere Israëlische meisje dat ik had ontmoet viel het me op dat ze maar weinig afwist van de discriminatie tegenover de Palestijnen; ze zag het conflict nu ook in een ander daglicht.

Het mooie aan Californië is dat alle mensen open staan voor een praatje zo lijkt het. Mijn laatste Uber chauffeur die me uiteindelijk zo’n 80 minuten rondreed (hij wilde gratis wachten omdat we het zo gezellig hadden) vroeg nog advies over hoe hij om moest gaan met een meisje die hij net ontmoet had en leuk vond.

Zijn idee; hard to get spelen en 48 uur wachten met een bericht sturen. Ik haat spelletjes dus vertelde hem dat hij meteen wat moest sturen en dat deed hij: resultaat, hij gaat vanavond uit! Enige probleem is dat zijn neppe Russische vrouw waarmee hij getrouwd is wellicht thuis zit dus dat maakt een spannende avond soms extra spannend..

Al met al was het erg avontuurlijk om alleen rond te reizen. De reis had twee down momenten waarop ik me even eenzaam voelde, maar behalve dat was ik eigenlijk nooit alleen. Ik heb overal mensen ontmoet en weet nu beter hoe Amerikanen in elkaar zitten. Spontaan ergens naartoe in mijn eentje? Ik doe het vast nog wel een keer!

Nu zit ik in het vliegtuig naar Amsterdam en wanneer ik aankom vlieg ik de dag erna alweer naar Estland om daar een nieuw avontuur te beleven met een meisje die ik heb gehost via Couchsurfen…